De drie scholen in de wijk Tuindorp (OBS Tuindorp, De Regenboog en de Paulusschool) hebben het thema andere schooltijden op de gezamenlijke agenda gezet in het schooljaar 2016-2017. Aanleiding hiervoor is dat toekomstige ouders van de scholen steeds meer vragen naar andere vormen van schooltijden. Daarnaast is het een landelijke trend dat steeds meer scholen overstappen op andere schooltijden.
In dit schooljaar zal onderzocht worden welke voor- en nadelen het veranderen van schooltijden heeft voor de kinderen, ouders en leerkrachten. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Utrecht.
De drie scholen willen dit onderzoek wijkbreed opzetten. Hiervoor is een projectgroep opgericht, waarin de directies van de scholen en ook vertegenwoordigers van de kinderopvang (Mini Stek – Partou en Ludens) vertegenwoordigd zijn.
De Beiaard en OBS Voordorp zijn op de hoogte gebracht van het voornemen van de drie scholen. Zij vinden het onderzoeken van dit thema ook belangrijk, maar willen dit op een later moment doen.
Bij het onderzoek is het van belang dat zoveel mogelijk kanten van een eventuele verandering van schooltijden worden bekeken en de consequenties die daarmee te maken hebben. Verandering van schooltijden heeft immers op heel veel zaken invloed. Daarom worden er binnenkort informatieavonden over dit onderwerp gehouden. Op deze informatieavond wordt verteld hoe andere scholen er toe zijn gekomen (en komen) om schooltijden te veranderen én op welke manieren zij dit gedaan hebben. Tijdens deze informatieavond is er ruimte voor gedachtewisseling en inbreng. Ook worden natuurlijk de teams van de drie scholen betrokken bij dit onderwerp.
De informatieavonden worden gehouden op:
- 10 oktober a.s. van 20.00 tot 22.00: De Regenboog (voor beide locaties op Regentesselaan 70)
- 11 oktober a.s. van 20.00 tot 22.00 uur: Obs Tuindorp (op school)
- 13 oktober a.s. van 20.00 tot 22.00 uur: Paulusschool (op school)
Als u niet aanwezig kunt zijn op de datum van uw eigen school, kunt u ook aansluiten op de avond van een andere school op een andere datum. Ook alle (toekomstige) ouders zijn welkom op deze bijeenkomsten.
Op iedere school wordt een werkgroep ingesteld die vragen en antwoorden per school gaat bekijken. In deze werkgroep zitten directieleden, personeelsleden en ouders om alle kanten van een eventuele verandering te bekijken. Ook wordt op de scholen speciaal voor dit onderwerp een emailadres geopend.
Na de informatieavonden gaan de werkgroepen aan de slag. Via de gebruikelijke nieuwskanalen van de scholen, zult u regelmatig op de hoogte worden gehouden.
Als de werkgroep zijn werk gedaan heeft komt er een voorgenomen besluit, dat voorgelegd wordt aan de medezeggenschapsraad. De ouders in de medezeggenschapsraad hebben instemmingsrecht bij een verandering van schooltijden. De personeelsleden in de medezeggenschapsraad hebben instemmingsrecht op wijziging van arbeid- en rusttijden.
Voordat de medezeggenschapsraad een besluit tot instemming neemt, vindt er een ouderraadpleging over andere schooltijden plaats onder alle ouders. U krijgt hierover vroegtijdig bericht. Aan u zal de vragenlijst van de ouderraadpleging (per mail in januari) worden voorgelegd. De vragen in de ouderraadpleging zijn voor alle ouders/verzorgers gelijk. De afzonderlijke medezeggenschapsraden gaan op schoolniveau met uitkomsten aan de slag.
Per school worden 2 ouders uitgenodigd om deel te nemen aan de werkgroep. De tijdsinvestering wordt geschat op 6 keer 1 ½ uur. Heeft u interesse, dan kunt u dat kenbaar maken bij de directie van de school.
Tijdpad:
- Oktober 2016: informatieavonden
- Oktober – december 2016: werkzaamheden in de werkgroep
- Januari 2017: ouderraadpleging
- Februari 2017: besluitvorming
- Augustus 2017: eventuele invoering
We hopen, dat wij u hiermee op dit moment voldoende op de hoogte hebben gebracht.
Met vriendelijke groet,
Directies
OBS Tuindorp
Basisschool De Regenboog
Paulusschool