Van 18 februari tot 2 april hangt de Via Dolorosa van Cobi van Baars in de Tuindorpkerk, Van Riellaan/Suringarlaan 1 te Utrecht. Haar werk is te zien elke zondag na de kerkdienst tot 12.00 uur. Op zondag 11 maart om 17.00 uur wordt er een vesper gehouden waarin deze staties centraal staan.
Als wij verhalen van pijn horen, kunnen we met onze empathie heel dicht bij het lijden van een ander komen, maar nooit volledig. Er blijft altijd een gedeelte dat niet door anderen invoelbaar is. Mee lijden kan niet anders dan beperkt zijn. Door de media wordt ons inlevingsvermogen vaak afgevlakt, omdat we overspoeld worden door beelden, maar er zijn ook momenten waarop diezelfde media ons weer wakker schudden, zoals het beeld van het aangespoelde vluchtelingenkind enige jaren geleden. De Via Dolorosa van Cobi van Baars doet dat ook.
“Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten!?” Deze kruiswoorden van Jezus verbeelden zijn ultieme eenzaamheid, maar in feite zijn er in elk leven momenten waarop mensen die woorden kunnen stamelen, denken of bidden. In de christelijke wereld zijn we overladen met kruisbeelden en kruiswegstaties die het lijden van Jezus proberen vast te leggen. Door die veelheid kan onze inbeelding in dit lijden teloorgaan. Maar ook weer schrikkend ontwaken bij een nieuw beeld zoals de spijker door de hand, een van de staties van Cobi van Baars. Het beeld schreeuwt van de pijn. De veertien staties bestaan uit handen die alle het menselijk lijden tot onderwerp hebben
Tijdens haar opleiding ontdekt Van Baars de fascinatie voor religieuze beeldtaal. Enerzijds omdat die beelden en verhalen haar heel vertrouwd zijn, anderzijds omdat ze over dingen gaan die haar intrigeren: goed en kwaad, hogere machten, vertrouwen en volgen. Toch heeft ze bij het maken van deze staties niet gebruik gemaakt van de traditionele beelden. Ze wilde niet dat die haar in de weg gingen zitten.
De Via Dolorosa valt in de traditie van de Tuindorpkerk om in de Veertigdagentijd een kruisweg tentoon te stellen of kunst een podium te geven die de mensen uitnodigt te reflecteren op de kwetsbaarheid van de mens. Dit werk is emotioneel, soms verbijsterend en tevens monumentaal, volgens de organisatoren van de expositie.
Cobi van Baars is niet alleen schilder, maar ook schrijver. Dit jaar verscheen haar debuutroman Schipper & Zn, die lovende kritieken kreeg. Zoals haar Via Dolorosa niet samenvalt met de traditionele kruisweg, maar er naar verwijst, verwijzen in haar boek een Kaïnmotief en Christusmotief naar bijbelse thema’s. De roman is tijdens de expositietijd te koop in de Tuindorpkerk.