De Utrechtse Pauluskerk haalt op Tweede Paasdag een wagenspel in huis dat ooit door de kerk was verbannen. Op die dag vindt het Thüringer Paasspel plaats, een combinatie van toneel, zang en religie.
Het paasspel stamt uit 1391 en biedt een wonderlijk spektakel van boertige klucht en het verhaal van Jezus’ wederopstanding. In de middeleeuwen werd de mis in het Latijn opgedragen. Voor het volk was dit een saaie bedoening. Om de mis te verlevendigen werden stukjes uit de mis in een toneelstukje uitgebeeld. Gaandeweg werd dit uitgebreid en namen de wereldse elementen in het spelverloop toe. Uiteindelijk werd het stuk uit de kerk verbannen en verhuisde het naar het marktplein. Een boerenwagen diende veelal tot podium.
De vermenging van allerlei elementen was voor de middeleeuwer geen probleem; profaan en heilig, duivels en engelen, eerbied en humor liepen in elkaar over.
Ervaren vocalisten en muzikanten brengen het Thüringer Paasspel in de Pauluskerk op toneel met instrumenten als chrotta en klarinet. De middelnederlandse tekst is vertaald in hedendaags Nederlands.
Pauluskerk
Willem-de-Zwijgerplantsoen 19
Tuindorp-Utrecht.
Inloop: 14.45 uur
Aanvang: 15.00 uur
Gratis toegang, collecte achteraf.