Al 85 jaar actief in de wijk
Al snel na het bouwen van de eerste woningen in Tuindorp was de oprichting van Tuindorps Belang in 1932 een feit. In al die jaren heeft de wijkvereniging bijgedragen aan de samenhang in de wijk door belangenbehartiging en de organisatie van heel veel activiteiten. Een korte terugblik.
De oprichting van Tuindorps Belang was het gevolg van een voortuinenwedstrijd die de toenmalige N.V. Stadswoning van de gebroeders Godijn organiseerde voor de kersverse bewoners. Als prijs voor de winnaar organiseerde deze projectontwikkelaar een uitje naar Burgers Dierenpark, waarbij het idee werd geboren om jaarlijks zo’n uitje te organiseren, maar dan in verenigingsverband. In die begintijd, toen Tuindorp nog deel uitmaakte van Maartensdijk, moest er nog veel worden opgezet, zoals een busverbinding naar het centrum van Utrecht en de ‘electriciteitsvoorziening’. Tuindorps Belang vroeg de NS al in 1937 een halte voor lokaaltreinen aan te leggen in de spoorlijn van Utrecht naar Amersfoort. Uiteindelijk werd het station pas in 1968 gerealiseerd, vlakbij de spoorwegovergang van de Tripkade en na het bouwen van Overvecht als nieuwe stadswijk.
Al in de jaren 30 werden veel activiteiten in clubverband georganiseerd, zoals puzzeltochten en de ‘Ronde van Tuindorp’. Een schaak- en een toneelvereniging hebben jarenlang bestaan, en ook stimuleerde de vereniging de vorming van zogeheten laanverenigingen. ‘De Driehoek’, in de omgeving van de Van Bemmelenlaan, was zo’n vereniging, die zijn eigen bevrijdingsfeest vierde in ’45. Daarnaast waren meerdere laanverenigingen actief, waaronder die van de Schimmelpenincklaan en de s’Jacoblaan.
Middenstand
Tuindorp werd jarenlang gekenmerkt door een bloeiende middenstand. Op bijna alle straathoeken had je destijds winkels die in de meeste dagelijkse boodschappen konden voorzien. Op het hoogtepunt in 1955 waren er 64 winkels, waaronder die van Lubro aan de Raiffeisenlaan, 14 melkboeren, groenteboer Bob Snel, rijwielhandel Kees Trapman en het café aan het eind van de Jordanlaan. Dit café heeft ongeveer een eeuw bestaan; het werd eind negentiende eeuw gebouwd en sloot zijn deuren in 1999.
De winkeliers hadden zich kort na de oorlog verenigd in de Vereniging Tuindorps Zakenleven (slogan: ‘Waarom zou u verder lopen, als ge in Tuindorp voordelig kunt kopen?’). De vereniging gaf in die jaren samen met Tuindorps Belang het Mededelingenblad uit, dat voor een belangrijk deel gevuld was met advertenties. Na de jaren 50 nam het aantal winkels drastisch af door de opkomst van de supermarkten en door de introductie van de koelkast, waardoor verse boodschappen niet meer elke dag nodig waren.
Bindende factor
Tuindorps Belang is al die jaren een bindende factor geweest in de wijk. Het organiseren van activiteiten en belangenbehartiging zijn nog steeds het bestaansrecht van de vereniging. Dat is al 85 jaar te danken aan de enthousiaste inzet van talloze vrijwilligers!
Aad van den Thoorn
Met dank aan Marco Jonker en Fieke Pees. Bron: ‘Tuindorp, tussen het Zwarte Water en Blauwkapel’, Dr. A. van Hulzen.